Online exhibition - Interior Design

East Centric Awards shows projects of remarkable quality implemented in the past five years in East and Central Europe, in five categories: Residential Buildings, Public Buildings, Interior Design, Exterior Design and Regeneration.

Kois Associated Architects - Ileana Makri Store

©Giorgos Sfakianakis (www.gsfak.com) - Ileana Makri Store ©Giorgos Sfakianakis (www.gsfak.com) - Ileana Makri Store ©Giorgos Sfakianakis (www.gsfak.com) - Ileana Makri Store ©Giorgos Sfakianakis (www.gsfak.com) - Ileana Makri Store ©Giorgos Sfakianakis (www.gsfak.com) - Ileana Makri Store ©Giorgos Sfakianakis (www.gsfak.com) - Ileana Makri Store ©Giorgos Sfakianakis (www.gsfak.com) - Ileana Makri Store ©Giorgos Sfakianakis (www.gsfak.com) - Ileana Makri Store ©Giorgos Sfakianakis (www.gsfak.com) - Ileana Makri Store ©Giorgos Sfakianakis (www.gsfak.com) - Ileana Makri Store ©Giorgos Sfakianakis (www.gsfak.com) - Ileana Makri Store ©Giorgos Sfakianakis (www.gsfak.com) - Ileana Makri Store ©Giorgos Sfakianakis (www.gsfak.com) - Ileana Makri Store Ileana Makri Store - street view Ileana Makri Store - Ground floor plan Ileana Makri Store - Floor plan Ileana Makri Store - Section

Context

Our goal was go beyond the given architectural typologies of the jewelry store and create a concept store that would reflect the multifaceted aspect of the client’s creations and the ethos of her work.

Inside we created a geometrical forest in the entrance zone of the store. We worked with natural unprocessed materials – metal, glass, wood and stone – focusing on creating a dialectic relationship with the authenticity of materials that characterizes the creations of the owner and our work.

We used a grey sedimentary rock which is characterized by its inhomogeneous internal composition. Bronze was selected because of its ability to convey and transform the light and black metal with wood to give rhythm, texture and color, and to fuse the elements to a coherent whole.

Location: Athens, Greece Achitecture office: Kois Associated Architects Architect: Stelios Kois   Project manager: Antriana Voutsina Design team: Nikos Patsiaouras, Marielina Stavrou, Konstantinos Karanasos, Alexandros Economou Project year: 2014 Photographs: Giorgos Sfakianakis (www.gsfak.com)

On the exterior the shop window opening was subdivided into three main areas. Two stone framed windows protruding form the façade were created and the entrance door was encased between them. The first opening frames a metal glass tree with hanging exhibition cases and the store’s stone clad staircase leading to the jeweler’s workshop. The second stone rimmed opening frames an art installation. Within the art installation window smoke is released through hidden outlets and creates a controlled cloud within the window.

Zemberek Design - Vigoss R & D Workshop, Turkey

©Şafak Emrence -R & D studio in Istanbul ©Şafak Emrence -R & D studio in Istanbul ©Şafak Emrence -R & D studio in Istanbul ©Şafak Emrence -R & D studio in Istanbul ©Şafak Emrence -R & D studio in Istanbul ©Şafak Emrence -R & D studio in Istanbul ©Şafak Emrence -R & D studio in Istanbul ©Şafak Emrence -R & D studio in Istanbul ©Şafak Emrence -R & D studio in Istanbul ©Şafak Emrence -R & D studio in Istanbul ©Şafak Emrence -R & D studio in Istanbul Plan - Vigoss R & D Diagram - Vigoss R & D

Context

The space is designed as an R & D studio within the head‑ quarters of a textile company. The design concept was built on the physical relations among the users (R & D personnel), products, accessories, and the materials.

It was needed to design a space where flexibility of working in motion and accessing the whole volume instead of using a limited area is possible. The concept was based on the suggestion of establishing a platform where it is possible to expand the possibilities instead of using a desk that limits the size of the usable space and accessibility.

We aimed to free the actions of sitting, working while in motion, leaning, meeting, easily accessing the hangers, and observing the products from different distances and lots of them together, instead of defining the locations of the actions.

Location: Güneşli, İstanbul, Turkey Design Team: Başak Emrence, Şafak Emrence, Ece Ilgın Avcı Client: Vigoss Project Area:250 sqm Construction Year: 2014-2015 Photographer: Şafak Emrence

In this connection, the elevations between 0 and 80 cm were separated from each other with different area intensities, and turned into platforms for the mentioned activities without boundaries. The curvilinear form is supported by the sustainability of fluent and flexible movement. We made it easier to focus on products through a reduced palette of materials. We also provided different variations and levels of artificial and natural lighting.



AB Forum – Museum of Archeology. Permanent Exhibition, Croatia

©Miljenko Bernfest - A B Forum - Museum of Archeology, Croatia ©Miljenko Bernfest - A B Forum - Museum of Archeology, Croatia ©Miljenko Bernfest - A B Forum - Museum of Archeology, Croatia ©Miljenko Bernfest - A B Forum - Museum of Archeology, Croatia ©Miljenko Bernfest - A B Forum - Museum of Archeology, Croatia ©Miljenko Bernfest - A B Forum - Museum of Archeology, Croatia ©Miljenko Bernfest - A B Forum - Museum of Archeology, Croatia ©Miljenko Bernfest - A B Forum - Museum of Archeology, Croatia ©Miljenko Bernfest - A B Forum - Museum of Archeology, Croatia A B Forum - Museum of Archeology, Croatia - Plan A B Forum - Museum of Archeology, Croatia - Section A B Forum - Museum of Archeology, Croatia - Section A B Forum - Museum of Archeology, Croatia - Axonometry A B Forum - Museum of Archeology, Croatia - Details

Context

The architect’s central idea was to design a display «container» with a glass membrane allowing for exhibits to receive sufficient light. The semi‑transparent glass membrane with windows arranged in a rythmic sequence also showcases the most important exhibit on display: the Roman forum.

The new concept for the permanent display did not alter the existing space nor did it interfere with already existing elements, including the dropped ceiling.

The architectural concept, i.e. the creation of «niches», builds on the curator’s thematic concept representing various aspects of daily life in ancient Zadar («Iader») and the surrounding South Liburnia (northern Dalmatia), an area where ancient Roman culture was strongly present exerting the full strength of its civilisational and political influence.

This suggests a path of movement, it defines a mise‑en‑ scene on a steel stage, guiding visitors from the introductory exhibits to a group of large statues of Roman Emperors.

 Location: Zadar, Croatia  Architecture office: AB Forum  Authors: Iva Letilović, Igor Pedišić Curator: Kornelija A. Giunio Collaborators: Ante Bljajić, Domagoj Diklić, Špiro Grubišić, Nikola Mikulić Client: Ministerul Culturii / Ministry of Culture Area: 500  sqm  Cost: 250,000 euro  Project year: 2007  Implementation year: 2014  Photographs: Miljenko Bernfest

Unlike the detailed path visitors follow when coming in, on their way back they follow a straight line. Looking out, they seem to be passing along a sequence of frames showing the Roman forum in situ.



Yunakov Architects – Notting Hill, Ukraine

©Oleg Stelmah / Electraua - Notting Hill, Ukraine ©Oleg Stelmah / Electraua - Notting Hill, Ukraine ©Oleg Stelmah / Electraua - Notting Hill, Ukraine ©Oleg Stelmah / Electraua - Notting Hill, Ukraine ©Oleg Stelmah / Electraua - Notting Hill, Ukraine ©Oleg Stelmah / Electraua - Notting Hill, Ukraine ©Oleg Stelmah / Electraua - Notting Hill, Ukraine ©Oleg Stelmah / Electraua - Notting Hill, Ukraine ©Oleg Stelmah / Electraua - Notting Hill, Ukraine ©Oleg Stelmah / Electraua - Notting Hill, Ukraine Plan - Notting Hill, Ukraine

Context

The project was implemented in the lower part of the Kyiv city in Ukraine. It was designed as a multizone space and as a platform for creative events practically in every sphere: photo studio, intellectual entertainment, workshops, lectures, concerts, trendsetters’ debates.

The space is divided into 4 zones: the Reception area and Kitchen, the Makeup zone, Kensington Hall and Chelsea Hall. Each zone is configured in its own style yet without breaking the overall appearence and concept.

Location: Kyiv, Ukraine  Architecture office: Yunakov Architects Design Team: Yunakov Ivan, Kornienko Olga, Karpov Andrey Area: 170 sqm  Project year: 2014  Photographs: Oleg Stelmah / Electraua The design and image of Notting Hill combine a conceptu‑ al stance, a tribute to the Kyiv urban context, functionality and perfectionism. In the design of space we used noble materials of the highest quality; some elements received a new life thanks to an unconspicuous design and recycled ideas. The result is a collaboration of arhitects, painters, sculptors and designers.



Ruetemple – Interior for Students, Russia

©Alexandr Kudimov, Daria Butahina - Interior for students, Russia ©Alexandr Kudimov, Daria Butahina - Interior for students, Russia ©Alexandr Kudimov, Daria Butahina - Interior for students, Russia ©Alexandr Kudimov, Daria Butahina - Interior for students, Russia ©Alexandr Kudimov, Daria Butahina - Interior for students, Russia ©Alexandr Kudimov, Daria Butahina - Interior for students, Russia ©Alexandr Kudimov, Daria Butahina - Interior for students, Russia ©Alexandr Kudimov, Daria Butahina - Interior for students, Russia ©Alexandr Kudimov, Daria Butahina - Interior for students, Russia ©Alexandr Kudimov, Daria Butahina - Interior for students, Russia

Context

The project was designed at the request of a television show entitled «Дачный ответ» (Practical solutions for holiday house‑owners). The theme requested an interior space for 2 students – brother and sister – structured in two areas: one for studying and one for leisure.

The study area was developed as a static space, while the leisure area is dynamic – it can be reconfigured through a transformer cube. The cube consists of 3 mobile modules. According to the modules’ position, the room becomes either a living room, a leisure area, an office or bedroom with one or two beds. A net has been installed between the beams, perfect to use as bed, for relaxation, contemplating the sky or reading.

 Location: Moscow, Russia Architecture office: Ruetemple  Design Team: Alexander Kudimov, Daria Butahina Area: 33 sqm  Project year: 2013 Photographs: Alexandr Kudimov, Daria Butahina