The Straw Box

ANGELO ROVENŢA – The Straw Box

©Courtesy of the autor - The Straw Box ©Courtesy of the autor - The Straw Box ©Courtesy of the autor - The Straw Box ©Courtesy of the autor - The Straw Box ©Courtesy of the autor - The Straw Box ©Courtesy of the autor - The Straw Box ©Courtesy of the autor - The Straw Box ©Courtesy of the autor - The Straw Box Plans - The Straw Box Sections- The Straw Box

CONTEXT

The project was completed in September 2015 in the Alpine- Carpathian – Danube area, specifically in the region known as Bregenzerwald, an Alpine plateau situated between lake Konstanz and the Danube springs. The local cultural space is defined by an object of great architectural value: the traditional household. A wooden building positioned on a massive stone footing houses an impressive array of built spaces under the same roof: the house and necessary household annexes. With the general state of welfare generalized in the second half of the twentieth century, this cultural European commodity (a unique jewel in the art of woodworking – confirmed by its reproduction on the 100 shilling-Austrian bank note) is systematically disappearing from the landscape through demolition, disuse/ruin, the effect being the loss of local identity! The living quarters that once accommodated several generations is replaced by standard single houses and homes for the elderly. The stables no longer correspond to European requirements and are replaced by new buildings that respond to current norms and standards.

In the context of early twenty-first century society, the young generation is significantly different from their parents’ generation. The former leave the single home that they shared with their parents thinking to delay the construction of a new house before starting their own family since it would financially limit them for at least 30 years. Looking for a one-person (maximum two-person) home they would be able to afford on their own, they «migrate» to the urban area, leaving the region they grew up in and where enough jobs can be found (Bregenzerwald is the area with the highest density of handcraft workshops in the EU).

Location: Bregenzerwald, Grermany<br> Architect in Charge: Angelo Rovenţa<br> Construction year: 2015

The project attempts to answer these three multiple dilemmas through a change in space functionalities using an implant: a box of straws. The project aims as follows: