Online exhibition - Regeneration

East Centric Awards shows projects of remarkable quality implemented in the past five years in East and Central Europe, in five categories: Residential Buildings, Public Buildings, Interior Design, Exterior Design and Regeneration.

Z‑LEVEL – Maina. A Traditional Rental in Mani

©Babis Louzidis - Maina. A Traditional Rental in Mani ©Babis Louzidis - Maina. A Traditional Rental in Mani ©Babis Louzidis - Maina. A Traditional Rental in Mani ©Babis Louzidis - Maina. A Traditional Rental in Mani ©Babis Louzidis - Maina. A Traditional Rental in Mani ©Babis Louzidis - Maina. A Traditional Rental in Mani ©Babis Louzidis - Maina. A Traditional Rental in Mani ©Babis Louzidis - Maina. A Traditional Rental in Mani ©Babis Louzidis - Maina. A Traditional Rental in Mani ©Babis Louzidis - Maina. A Traditional Rental in Mani ©Babis Louzidis - Maina. A Traditional Rental in Mani ©Babis Louzidis - Maina. A Traditional Rental in Mani ©Babis Louzidis - Maina. A Traditional Rental in Mani Site plan - Maina. A Traditional Rental in Mani Underground floor plan - Maina. A Traditional Rental in Mani Ground floor plan - Maina. A Traditional Rental in Mani Upper floor plan - Maina. A Traditional Rental in Mani Section - Maina. A Traditional Rental in Mani

Context

The tower‑house is located at Exo Nyfi, an abandoned traditional settlement in Eastern Mani with stone towers. The intention of the design was for a spare renovation of the tower‑house and its conversion into a holiday villa that exuded a primordial spirit of place.

The main challenges faced in the design process were how to create a dialectic relationship between the building and its historical background and how to introduce the addition to the existing building and the web of the traditional settlement.

«Maina» was designed in accordance with vernacular housing types in the listed settlements of Mani, in order to fit in with existing buildings in the village.

Location: Mani, Peloponnese, Greece Architecture office: Z‑level Architect in charge: Elena Zervoudakis Structural engineering: Dimitris Arnellos, Mary Kazakou Site area: 150 sqm Gross floor area: 900 sqm Construction year: 2011 Photographs: Babis Louzidis

The original building was maintained as a long narrow volume, which unfolds perpendicularly to the topographic lines of hillside. The new addition comprised a second long narrow volume added adjacent to this old building, maintaining the same vertical relationships with the landscape relief, adding 62 sqm. All three levels of the residence constitute single spaces, and suitable placement of openings ensure natural light and ventilation during the hot Mani summers. This gives rise to either a single holiday villa or to two independent units.



OFIS ARCHITECTS - Alpine Barn Apartement

©Tomaz Gregoric - Alpine Barn Apartement ©Tomaz Gregoric - Alpine Barn Apartement ©Tomaz Gregoric - Alpine Barn Apartement ©Tomaz Gregoric - Alpine Barn Apartement ©Tomaz Gregoric - Alpine Barn Apartement ©Tomaz Gregoric - Alpine Barn Apartement ©Tomaz Gregoric - Alpine Barn Apartement ©Tomaz Gregoric - Alpine Barn Apartement ©Tomaz Gregoric - Alpine Barn Apartement ©Tomaz Gregoric - Alpine Barn Apartement ©Tomaz Gregoric - Alpine Barn Apartement ©Tomaz Gregoric - Alpine Barn Apartement Site plan - Alpine Barn Apartement Garage / Storage - Alpine Barn Apartement Ground floor plan - Alpine Barn Apartement Long section - Alpine Barn Apartement Cross sections - Alpine Barn Apartement

Context

The project converts an old barn into a loft apartment by leaving the original exterior appearance intact in contrast with creating a new internal wooden shell.

Originally the ground floor served as stable for stock and the upper level for drying and storing hay and farm equipment. The existing ramp, which leads to the wooden deck above cattle area, is kept and serves as the main entrance to the new gallery apartment. The former external storage area next to the entrance is converted into a porch overlooking the Alps. All external wooden cladding and concrete roof slates are maintained, the only interventions are the perforations into wooden parts behind internal windows and opening of the front porch.

Location: Bohinj, Slovenia Architecture office: OFIS Architects Project team: Rok Oman, Spela Videcnik, Andrej Gregoric, Janez Martincic, Michele Albonetti, Maria Della Mea, Tomaž Cirkvencic, Pawel Nikkiel, Gözde Okyay, Roberta Costa, Maria Rosaria Ritonnaro, Ralea Toma, Ioan Catalin, Grega Valencic, Vlad Popa, Tanja Veselic, Jade Manbodh Structural engineering: Projecta Mechanical engineering: MM‑term Electrical systems: ES Built area: 140 sqm Construction period: 2014–2015 Photographs: Tomaz Gregoric

Along the main volume, between each existing wooden structure line, the living area, dining and raised bedroom are positioned. The auxiliary spaces like wardrobe, bathrooms, sauna, fireplace and kitchen are packed inside the service box, placed on the side behind the wall created by vertical planks. A guest bedroom is created above the terrace, opened as a gallery towards the main living space. All internal shell elements (floors, walls, furniture) are made from deep‑brushed local spruce.



HERTL.ARCHITEKTEN - Garden House

©Walter Ebenhofer - Garden House ©Walter Ebenhofer - Garden House ©Walter Ebenhofer - Garden House ©Walter Ebenhofer - Garden House ©Walter Ebenhofer - Garden House ©Walter Ebenhofer - Garden House ©Walter Ebenhofer - Garden House ©Walter Ebenhofer - Garden House ©Walter Ebenhofer - Garden House ©Walter Ebenhofer - Garden House Site plan - Garden House Ground floor plan - Garden House Section - Garden House Views - Garden House

Context

Where in the past a small square marked the medieval gateway to the old town district of Ennsdorf, the garden house stands today. Arisen from an old farmhouse which was entirely ruinous, it shapes the counterpart of the historical tollhouse.

The newbuilt garden wall follows the narrow contours of the Haratzmüllerstraße and recesses in alignment with the tollhouse’s gable. Thereby the suggestion of a larger square appears and the entrance to the garden house, which one can feel from outside as lush greens only, becomes clearly visible as a simple corner of the square.

We call it garden house because this describes the atmosphere of fusing intense green and space. The content is described by Refugium for retreating, Laboratorium for creative workshops, lectures and discussions, and Klausur for private viewings and small cultural events such as vernissages and concerts.

Location: Steyr, Austria Project title: Gartenhaus – Refugium Laboratorium Klausur Architecture office: Hertl.Architekten Principal architect: Gernord Hertl Structural analysis: Hans Sikora Site area: 790 sqm Built area: 199 sqm Net floor area: 224 sqm Project period: 2012–2014 Potographs: Walter Ebenhofer

The old farmhouse is a ruin. The remaining outer walls create a large courtyard in which the new concrete volume is inserted. It’s a house‑in‑house concept. Two patios are linked together beneath the small house into one space.



ENOTA - Ptuj Performance Center

©Miran Kambič - Ptuj Performance Center ©Miran Kambič - Ptuj Performance Center ©Miran Kambič - Ptuj Performance Center ©Miran Kambič - Ptuj Performance Center ©Miran Kambič - Ptuj Performance Center ©Miran Kambič - Ptuj Performance Center ©Miran Kambič - Ptuj Performance Center ©Miran Kambič - Ptuj Performance Center ©Miran Kambič - Ptuj Performance Center ©Miran Kambič - Ptuj Performance Center ©Miran Kambič - Ptuj Performance Center Site plan - Ptuj Performance Center Ground floor plan - Ptuj Performance Center First floor plan - Ptuj Performance Center Long section - Ptuj Performance Center Cross section - Ptuj Performance Center

Context

The Dominican monastery in Ptuj boasts more than 800 years of history. The new intervention is limited exclusively to the surfaces where no new archaeological finds or conservation interventions are expected: the floor. The floor contains the full gamut of new technological functions required by the renovated congress and cultural centre.

The Dominican monastery in Ptuj boasts more than 800 years of history. The new intervention is limited exclusively to the surfaces where no new archaeological finds or conservation interventions are expected: the floor. The floor contains the full gamut of new technological functions required by the renovated congress and cultural centre.

After the structure of the added floors had been torn down, subsequent archaeological work revealed rich findings in the central section of the erstwhile Gothic church. Above this section, the new floor is consequently raised in space, acting as a spatial partition between the reconstructed Baroque church and the remains of the erstwhile Gothic building.

Location: Ptuj, Slovenia Project title: Renovation of Former Dominican Monastery to Ptuj Performance Center Architecture office: ENOTA Project team: Dean Lah, Milan Tomac, Polona Ruparčič, Andrej Oblak, Maruša Zupančič, Alja Černe, Tjaž Bauer, Petra Ostanek, Nuša Završnik Šilec, Nebojša Vertovšek Structural engineering: Elea iC Mechanical engineering: Nom biro Electrical systems: Elsing Client: Ptuj Municipality Area: 3,527 sqm Project year: 2010 Completion year: 2013 Budget: EUR 4,400,000 Photographs: Miran Kambič

The path along the staircase towards the visitors’ seats is a sequence of different spatial experiences. Having taken a walk amid the archaeological finds, the first landing offers a view of the floor plan of the erstwhile Gothic building; on the second landing, one can take a close look at the newly discovered details of the Mediaeval architecture; while at the end, towards the top, the view of the entire splendour of the Baroque nave gradually opens.



A2F ARCHITECTS - Jonáš Barn

©Ester Havlová - Jonáš Barn ©Ester Havlová - Jonáš Barn ©Ester Havlová - Jonáš Barn ©Ester Havlová - Jonáš Barn ©Ester Havlová - Jonáš Barn Site plan - Jonáš Barn Ground floor plan - Jonáš Barn First floor plan - Jonáš Barn Section - Jonáš Barn

Context

In this project, a traditional barn is converted into a family home by adding a timber structure to the inside. The arhitect and his clients resisted the economic constraints of this project and engaged in a building experiment.

The barn consists of 60 cm thick stone walls and lacks foundations. The desire to leave the appearance mostly untouched, combined with the necessity to insulate led to the idea of a new building inside the old building (house inside a house). The old stone building becomes a rain cover and a new internal timber structure serves as wind proof insulation. The new timber construction took over the structural function from the old framework which was removed after a brief period in which both structures co‑existed. The roof now rests upon the new addition. Removed parts were returned to the building as steps in the staircase.

Location: Teplice, Czech Republik Architecture office: A2F Architects Architect: Filip Nosek Structural Engineering: Marcel Vojanec Clients: Mr. & Mrs. Jonáš Areas: living – 132 sqm; other: 36 sqm Project period: 2007–2012 Photographs: Ester Havlová

Grand frameless openings blur the borders of the timber building and connect the Inside, the Outside and the In‑between. The result is a house of changing views and perspectives: in, out and through.