Online exhibition - Residential Buildings

East Centric Awards shows projects of remarkable quality implemented in the past five years in East and Central Europe, in five categories: Residential Buildings, Public Buildings, Interior Design, Exterior Design and Regeneration.

Paleko Arch Studija & Plazma Architecture Studio – Housing Development Rasu Namai, Lithuania

©Norbert Tukaj - Housing Development in Rasu Namai ©Norbert Tukaj - Housing Development in Rasu Namai ©Norbert Tukaj - Housing Development in Rasu Namai ©Norbert Tukaj - Housing Development in Rasu Namai ©Norbert Tukaj - Housing Development in Rasu Namai ©Norbert Tukaj - Housing Development in Rasu Namai ©Norbert Tukaj - Housing Development in Rasu Namai ©Norbert Tukaj - Housing Development in Rasu Namai ©Norbert Tukaj - Housing Development in Rasu Namai ©Norbert Tukaj - Housing Development in Rasu Namai ©Norbert Tukaj - Housing Development in Rasu Namai ©Norbert Tukaj - Housing Development in Rasu Namai ©Norbert Tukaj - Housing Development in Rasu Namai ©Norbert Tukaj - Housing Development in Rasu Namai Site plan - Housing Development in Rasu Namai Views - Housing Development in Rasu Namai

Context

The complex is located on a cul‑de‑sac in Pavilniai Regional Park, on a slope, covered with tall trees. The site includes 4 historical ammunition vaults. The idea of the project was to combine lowered and elevated volumes. The buildings in the higher part of the plot are elevated on slender columns in order to «catch the sun» and leave the walls of historical vaults undisturbed, while the buildings down the slope are lowered and provided with yards on the creek bank. The houses are clad in wooden planks of different textures.

Eight elevated houses are designed along the street in the southern part of the plot. These buildings are set between the retaining walls of the ammunition vaults or placed above their cornices. These buildings are paired around outside staircases. The houses are elevated to ensure free access to the historical vaults and their visibility from the street.

The northern side of the street is shaped by the intermittent perimeter of lowered houses. 10 separate buildings connect two terraces: the bank of the creek and the street. Due to the difference of level they seem to be one storey high from the street and two storey high when observed from the lower terrace. Retaining walls between the houses separate the places for cars on the street level and private terraces below.

The buildings in the higher part of the plot are elevated on slender columns in order to «catch the sun»and leave the walls of historical vaults undisturbed. Meanwhile the buildings down the slope are lowered and provided with the yards on the creek bank. The houses are clad in wooden planks of different textures.

Architectural harmony

Traditional archetypical silhouette of the buildings is supplemented by moderate contemporary details and elements. Shapes are lightened by abstract volumes of bay windows and skylights. The complex of houses is harmonized by uniform materialization: buildings are clad in wood planks of several different textures, influenced by local traditions. Homogenous architectural details, scale and color of the buildings enhance the idea of unity even further.

Location: Vilnius, Lithuania Concept: Architects: Paleko Arch Studija – Rolandas Palekas (chief architect), Bartas Puzonas, Petras Isora; Plazma Architecture Studio – Rytis Mikulionis (chief architect), Gytis Vaitkevičius, Povilas Daugis Structural engineering: A. Sabaliauskas Site area: 7,219 sqm Gross floor area: 2,890 sqm Construction period: 2013–2015  Photographs: Norbert Tukaj

The perspective of the street is not obstructed, but rather extending into the valley of Ribiskes landscape reserve.



Dekleva Gregorič Architects – Compact Karst House, Slovenia

©Janez Marolt - Karst House ©Janez Marolt - Karst House ©Janez Marolt - Karst House ©Janez Marolt - Karst House ©Janez Marolt - Karst House ©Janez Marolt - Karst House ©Janez Marolt - Karst House ©Janez Marolt - Karst House ©Janez Marolt - Karst House ©Janez Marolt - Karst House ©Janez Marolt - Karst House ©Janez Marolt - Karst House ©Janez Marolt - Karst House ©Janez Marolt - Karst House Site plan - Karst House Plans - Karst House Sections - Karst House Sketches - Karst House

Context

Following this tradition determined the design of a small compact stony house, corresponding to the needs of the young family and current technological principles. The redefinition of a traditional stony Karst house led to the concept of the proto-house as a compact, stony, pitched roof volume for contemporary countryside living in this region. The house is conceived as a monolithic volume with two inserted wooden volumes connected with an interim landing.

The ground floor operates mostly as a public or semipublic space with multiple grand landscape views, whereas on the other hand the upper floor stands very private, with sky views only. The two inserted wooden volumes contain a kitchen with dining or bathroom on the ground floor, and a master bedroom and children’s room on the upper floor.

The «house in a house» concept allows each bedroom to perform as a primarily wooden pitched house, where one literally feels like sleeping in his own (symbolic) house and not in a room. The bridge connecting both houses acts as playroom.

Location: Vrhovlje, Karst, Slovenia Architecture: Dekleva Gregorič Architects date: 2012-2014 Client: Borut Pertot Project team: Aljoša Dekleva u.d.i.a., M.Arch. (AA Dist); Tina Gregorič u.d.i.a., M.Arch. (AA Dist); Lea Kovič u.d.i.a., Vid Zabel stud.arch. Site area: 330 sqm Build area: 82 sqm Net area: 92 sqm (65 sqm + 28 sqm) Project year: 2012 Construction year: 2014 Photographs: Janez Marolt

The redefinition of a traditional stony Karst roof, with its texture, colour, material and its steep inclination is executed as a contemporary concrete interpretation, with intense technological ingenuity. A materially inseparable connection between the façade and the roof is a key allusion to the image of the traditional Karst village.The house has three large square windows which look out on views towards a hilltop church in Italy to the west, forest to the south and entrance platform to the east.

The design of the house addresses the relationship between the contemporary and tradition, it opens up the question about the characteristics of the anonymous traditionally built architecture from which it originates and simultaneously establishes the relationship between contemporary interpretation and the traditionally conditional domain of synthesis.



MOLD Architects – Vacation Residence on Serifos Island, Greece

©Yannis Kontos -Vacation Residence on Serifos Island, Greece ©Yannis Kontos -Vacation Residence on Serifos Island, Greece ©Yannis Kontos -Vacation Residence on Serifos Island, Greece ©Yannis Kontos -Vacation Residence on Serifos Island, Greece ©Yannis Kontos -Vacation Residence on Serifos Island, Greece ©Yannis Kontos -Vacation Residence on Serifos Island, Greece ©Yannis Kontos -Vacation Residence on Serifos Island, Greece ©Yannis Kontos -Vacation Residence on Serifos Island, Greece ©Yannis Kontos -Vacation Residence on Serifos Island, Greece ©Yannis Kontos -Vacation Residence on Serifos Island, Greece ©Yannis Kontos -Vacation Residence on Serifos Island, Greece Site plan -Vacation Residence on Serifos Island, Greece Plan -Vacation Residence on Serifos Island, Greece Section -Vacation Residence on Serifos Island, Greece Section -Vacation Residence on Serifos Island, Greece 3D model -Vacation Residence on Serifos Island, Greece

Context

The work focuses on the juxtaposition of traditional concepts and contemporary syntax by weaving expressions of heritage and history into a modern vocabulary. The house has been designed as a composite «terrace» on a steep slope.

The dry stonewalling here is transformed into a tool of composition which defines the enclosed spaces, shapes the courtyards, gives protection from the northerly winds, and frames the view, thus creating a complex of interior and exterior spaces, in sequence with the natural flow of the slope. The oxidized IPE beams which were chosen for the construction of the shades, and for more general use, are a reference to the island’s history (mining of iron ore). By means of the use of stone and iron, in combination with floors of tamped cement mortar in an earthy colour, the «disguising» of the house was the aim. This logic is reinforced by the creation of «dug‑out» areas, on the roofs of which edible plants grow.

Location: Serifos, Cyclades, Greece Architecture office: MOLD architects Author: Iliana Kerestetzi  Site area: 6,000 sqm Built area: 300 sqm Completion year: 2013 Photographs: Yannis Kontos

Roofed, enclosed, and sheltered areas are distinct, whereas others are free, exposed to the sun and the wind. All of them communicate with one another, thus composing the route down to the sea. The composition of the enclosed spaces was carried out with the typology of traditional Cycladic dwellings in which spaces of small dimensions, fre‑ quently of an irregular shape, are laid out in a row, with scope for later additions, as a criterion.



ADNBA – Housing Project in Bucharest, Romania

©Cosmin Dragomir - Housing project in Bucharest ©Cosmin Dragomir - Housing project in Bucharest ©Cosmin Dragomir - Housing project in Bucharest ©Cosmin Dragomir - Housing project in Bucharest ©Cosmin Dragomir - Housing project in Bucharest ©Cosmin Dragomir - Housing project in Bucharest ©Cosmin Dragomir - Housing project in Bucharest ©Cosmin Dragomir - Housing project in Bucharest ©Cosmin Dragomir - Housing project in Bucharest ©Cosmin Dragomir - Housing project in Bucharest ©Cosmin Dragomir - Housing project in Bucharest ©Cosmin Dragomir - Housing project in Bucharest ©Cosmin Dragomir - Housing project in Bucharest Site plan - Housing project in Bucharest Plans - Housing project in Bucharest sections - Housing project in Bucharest

7b5b750e11ff159152489.jpg)

Context

One of the most important and problematic challenge today is the fast densifi cation in central Bucharest. One could accept densification as a form of sustainability, on one hand, but densifying an old neighborhood by living it is also an acknowledgeable factor, due to its capacity to alter the place considerably and to reduce its traditional assets. Our project is in search for an adequate answer to this challenge. It tries to mediate between different sizes and densities located in quite a central neighborhood with narrow streets, long narrow plots and a puzzle of old and new buildings, in all shapes and sizes.

The building aims to reflect in its own scale the porosity and «depth» typical to narrow plots, while trying in the same time to maintain the «collage» impression of the surroundings. The complex hosts two main buildings of 5 stories each, connected by the underground levels and a small public space in between. The volumetric solution partially opens the street building to the depth of the plot. To the street, the volumetric configuration is less compact and the ground floor is transparent, in order to stimulate a visual connection at the eye level.

Location: Bucharest, Romania  Architecture office: ADN Birou de Arhitectură  Authors: Andrei Șerbescu, Adrian Untaru, Claudiu Forgaci, Valentina Țigâră, Bogdan Brădățeanu, Simina Ignat Collaborators: Cosmin Dragomir, Marius Dumitrașcu, Cristina Enuță, Carmen Petrea, Elena Barbu, Bogdan Marinescu, Oana Cucoranu, Sebastian Șerban, Anamaria Pircu, Alexandra Vișan  Mechanical Engineering: Solid Proiect Structural engineering: Popp and Associates Total Built Area: 8.278 sqm Units: 77 apartments, 2 workshops – commercial spaces Design and construction period: 2011–2014  Photographs: Cosmin Dragomir

The project offers an adequate habitat in a central part of a contemporary city: small places and density often completed by diversity and usually larger public spaces. Most apartments differ from one another not just in size, but mostly in typology. They come with a series of interior and exterior common spaces (like terraces, cafeteria, large hallways), while the ground floor provides commercial spaces and parlors for rent, accessible from the street and also from the courtyard. The apartments confer flexibility by means of possible connections between two or more units, horizontally or vertically, for a larger space.



Turato Architects – Nest and Cave House, Croatia

©Sandro Lendler, Ivan Dorotić - Nest and Cave House, Croatia ©Sandro Lendler, Ivan Dorotić - Nest and Cave House, Croatia ©Sandro Lendler, Ivan Dorotić - Nest and Cave House, Croatia ©Sandro Lendler, Ivan Dorotić - Nest and Cave House, Croatia ©Sandro Lendler, Ivan Dorotić - Nest and Cave House, Croatia ©Sandro Lendler, Ivan Dorotić - Nest and Cave House, Croatia ©Sandro Lendler, Ivan Dorotić - Nest and Cave House, Croatia Underground floor plan - Nest and Cave House, Croatia Grand floor plan - Nest and Cave House, Croatia Upper floor plan - Nest and Cave House, Croatia Sections - Nest and Cave House, Croatia Diagrams - Nest and Cave House, Croatia

Context

Although the Nest and Cave remains true to the surrounding space as a whole, it develops its «hidden» side through the dialectics of domination over and subordination to the landscape. So, the house and the place it renders are not structured solely by the slope onto which they are built. Instead, it actively constructs the landscape and intertwines with it by laying down the ground level and by placing on it an upper Object which hovers above as a displaced level. Therefore, the house consists of an entrenched concrete bunker (the sleeping area) on which a steel spatial grid structure is placed and which elongates into a 17 meter long console. Despite it being constructed within a reductive registry of functions, with only two structural elements and with its apparent divi‑ sion into the sleeping and living area, the house creates a wondrous, ever shifting experience and interspaces. This is achieved by a simple dislocation of the upper segment in relation to the lower one and by inscribing it into the depth of the parcel.

 Location: Opatija, Croatia  Architecture office: Turato Architects Author: Idis Turato Collaborators: Ana Staničić, Ida Križaj Structural engineering: Ivan Arbanas  Site area: 1,771 sqm Gross floor area: 393.5 sqm Design year: 2010 Completion date: March 2012 Photographs: Sandro Lendler, Ivan Dorotić

The console leaves behind a shadow which gives volume to the living area and, by alternating the intersection of its axes, it shifts around thus constantly creating yet another intimate area of the house. Through its fenestration facing away from the road and surrounding structures and by carefully framing the landscape that penetrates and dictates the depth or flatness of the interior, the visually dominant white shape invites the Kvarner Bay inside.



A.LT Architekti – Family House in Orava, Slovakia

©Tomas Rasl – Family House in Orava, Slovakia ©Tomas Rasl – Family House in Orava, Slovakia ©Tomas Rasl – Family House in Orava, Slovakia ©Tomas Rasl – Family House in Orava, Slovakia ©Tomas Rasl – Family House in Orava, Slovakia ©Tomas Rasl – Family House in Orava, Slovakia ©Tomas Rasl – Family House in Orava, Slovakia Plan level +1 – Family House in Orava, Slovakia Section – Family House in Orava, Slovakia

Context

The main aim of the architects was to build a house whose form and detailing derives from traditional regional architec‑ ture, so that the house could become an integrated part of the surroundings. At the same time the client required high standards of modern housing and recreation.

The prototype of the architectural design was inspired by a vernacular house of northern Slovakia, typical in remote settlements of that region.

The large building program was divided into three identical volumes, two of which stand on a stone plinth. The stone plinth defines the protected private (exterior) zone and levels the relatively steep slope around the house. The houses are placed close to each other to create interspaces which, contrary to the open landscape, can offer safety and privacy.

Location: Orava, Slovacia / Orava, Slovakia  Architecture office: A.LT Architekti Architects: Peter Lacko, Filip Tittelbach, Anna Eiseltova Structural engineer: Radek Müller Implementation period: 2010–2012  Photographs: Tomas Rasl

The use of traditional building materials – wood, stone, ceramic tiles – goes back to a forgotten historical context.