Online exhibition - Exterior Design

East Centric Awards shows projects of remarkable quality implemented in the past five years in East and Central Europe, in five categories: Residential Buildings, Public Buildings, Interior Design, Exterior Design and Regeneration.

Abiro & Studio Akka – Ski Jumps Planica, Slovenia

©Miran Kambič - Ski Jumps Planica ©Miran Kambič - Ski Jumps Planica ©Miran Kambič - Ski Jumps Planica ©Miran Kambič - Ski Jumps Planica ©Miran Kambič - Ski Jumps Planica ©Miran Kambič - Ski Jumps Planica ©Miran Kambič - Ski Jumps Planica ©Miran Kambič - Ski Jumps Planica ©Miran Kambič - Ski Jumps Planica ©Miran Kambič - Ski Jumps Planica ©Miran Kambič - Ski Jumps Planica ©Miran Kambič - Ski Jumps Planica Site plan - Ski Jumps Planica Plan - Ski Jumps Planica Sections - Ski Jumps Planica

Context

The main aspect of the design is the profound relationship between the construction, the constructed site, and the natu‑ ral surroundings. Planica lies at the forefront of the Slovenian largest natural protection area, as one of most exciting entry points to the Triglav National Park. The project works on many levels and relationships: solid versus soft, resistant ver‑ sus ephemeral, cold versus warm, monumental versus inti‑ mate. It reflects the changes in seasons, from the cold and sharp mountains referred to in the simple geometry of the concrete structures, to the revealing colors of the late sum‑ mer, when the sensation of wooden details is exposed.

Location: Rateče, Planica, Slovenia  Architecture office: Abiro, Blenkuš – Florijančič d.o.o. Landscape architecture office: Studio AKKA Authors – architecture: Matej Blenkuš, Miloš Florijančič, Klemen Kobal Authors – landscape architecture: Ana Kučan, Luka Javornik  Collaborators – architecture: Babnik Romaniuk, Katja Cimperman, Anja Cvetrežnik, Giulio Girasante, Vesna Jenič, Peter Karba, Andreja Pikelj, Nina Savnik Collaborators – landscape architecture: Mojca Kumer, Maj Plemenitaš, Miha Slekovec, Ana Tepina, Gaja Trbižan  Structural engineering: Vojko Kilar Mechanical engineering: Andrej Robič Electrical systems: Miran Špeh  Client: Zavod za šport RS Planica Site area: 71,000 sqm  Built area: 17,800 sqm  Design period: 2009–2015  Construction period: 2011–2015 Photographs: Miran Kambič

The selection of materials is reduced to concrete for the main structure, and wood for the infills and the parts which relate to the human body. Steel functions as a technical joint and a bridge, structurally subordinated to the rest. Local materials, manpower and knowledge were taken into consid‑ eration during the design and construction. The vital and ele‑ mentary parts of the structure are durable and long lasting; pieces which are subject to wear are small and replaceable with simple tools and materials.

Ellement – Gahura's Prospect, Czech Republic

©Dorota Velek, Petra Ocelková - Gahura's Prospect, Czech Republic ©Dorota Velek, Petra Ocelková - Gahura's Prospect, Czech Republic ©Dorota Velek, Petra Ocelková - Gahura's Prospect, Czech Republic ©Dorota Velek, Petra Ocelková - Gahura's Prospect, Czech Republic ©Dorota Velek, Petra Ocelková - Gahura's Prospect, Czech Republic ©Dorota Velek, Petra Ocelková - Gahura's Prospect, Czech Republic ©Dorota Velek, Petra Ocelková - Gahura's Prospect, Czech Republic ©Dorota Velek, Petra Ocelková - Gahura's Prospect, Czech Republic ©Dorota Velek, Petra Ocelková - Gahura's Prospect, Czech Republic Ellement - Gahura's prospect site plan Ellement - Gahura's prospect plan Ellement - Gahura's prospect details Ellement - Gahura's prospect Diagrams

Context

Gahura´s Prospect belongs to one of the most valuable plac‑ es in the city of Zlín. The rising park prospect is surrounded by student residences and ends in a glassed‑panelled Tomas Bata Memorial built in 1933. The part in question is located at the bottom of the prospect and is surrounded by Market Hall and Department Store on the western side and Congress Centre and Tomas Bata University Rectorate on the eastern side. The design of Gahura’s Prospect revitalisation results from an open architectural competition organized by the city of Zlín.

 Location: Zlín, Czech Republic  Architecture office: Ellement Authors: Jitka Ressová, Hana Maršíková, Jan Pavézka  Photographs: Dorota Velek, Petra Ocelková

The main idea of the design is «to pass and not to inter‑ rupt». To pass – relates to people, who use this grassy pros‑ pect as a shortcut; not to interrupt – to react on the concept of a strip of green designed by F. L. Gahura and thus relate the project both to a human and urbanistic scale. The idea was fulfilled by pavements embedded under the terrain level and by shaping the grassy surface. The place thus seems green and compact to a distant viewer. The pavements are made of cast concrete and the concrete walls have a glass reinforced concrete facing. The area was designed to enable people to experience the atmosphere of the place.

Nikiforidis-Cuomo Architects – Redevelopment of the New Waterfront in Thessaloniki, Greece

©Panagiotis Baltzis, Bernard Cuomo, Erieta Attali, Ioannis Kaktsi - Redevelopment of the New Waterfront in Thessaloniki, Greece ©Panagiotis Baltzis, Bernard Cuomo, Erieta Attali, Ioannis Kaktsi - Redevelopment of the New Waterfront in Thessaloniki, Greece ©Panagiotis Baltzis, Bernard Cuomo, Erieta Attali, Ioannis Kaktsi - Redevelopment of the New Waterfront in Thessaloniki, Greece ©Panagiotis Baltzis, Bernard Cuomo, Erieta Attali, Ioannis Kaktsi - Redevelopment of the New Waterfront in Thessaloniki, Greece ©Panagiotis Baltzis, Bernard Cuomo, Erieta Attali, Ioannis Kaktsi - Redevelopment of the New Waterfront in Thessaloniki, Greece ©Panagiotis Baltzis, Bernard Cuomo, Erieta Attali, Ioannis Kaktsi - Redevelopment of the New Waterfront in Thessaloniki, Greece ©Panagiotis Baltzis, Bernard Cuomo, Erieta Attali, Ioannis Kaktsi - Redevelopment of the New Waterfront in Thessaloniki, Greece ©Panagiotis Baltzis, Bernard Cuomo, Erieta Attali, Ioannis Kaktsi - Redevelopment of the New Waterfront in Thessaloniki, Greece ©Panagiotis Baltzis, Bernard Cuomo, Erieta Attali, Ioannis Kaktsi - Redevelopment of the New Waterfront in Thessaloniki, Greece ©Panagiotis Baltzis, Bernard Cuomo, Erieta Attali, Ioannis Kaktsi - Redevelopment of the New Waterfront in Thessaloniki, Greece Site plan - Redevelopment of the New Waterfront in Thessaloniki, Greece Section - Redevelopment of the New Waterfront in Thessaloniki, Greece

Context

In 2000, the Municipality of Thessaloniki launched an International Architectural Competition for the redevelop‑ ment of the New Waterfront. The total length of the New Waterfront is 3.5 km.

The New Waterfront of Thessaloniki is a linear place with relatively limited depth and big length, a fact that gives it the characteristics of a «front», of a thin layer, inserted on the dif‑ ficult and challenging limit between land and sea, between natural and constructed landscape.

 Location: Thessaloniki, Greece Architecture office: Nikiforidis‑Cuomo Architects  Authors: Prodromos Nikiforidis, Bernard Cuomo Special collaborators:  Atelier R. Castro – S. Denissof Collaborators for urban and architectural studies: Paraskevi Tarani, Efi Karioti, I. Dova, E. Zografou, N. Karakosta, N. Biskos, S. Nikolakaki, D. Pavlopoulou, F. Valsami, E. Konstantara  Area: 238,800 sqm Client: Municipalitatea din Salonic / Municipality of Thessaloniki Completion date: January 2014  Cost: 146.56 euro/sqm  Photographs: Panagiotis Baltzis, Bernard Cuomo, Erieta Attali, Ioannis Kaktsi

For the the New Waterfront, two major characteristic areas are distinguished, which set the principles for the basic choic‑ es of the proposal:

  1. The breakwater – an ideal place for walking, without interruptions, where the «walker» is exposed to the light, and to the open perspective.
  2. The green spaces – at the inner side of the coast, 13 green spaces were formed, as a succession of «green room‑gar‑ dens», each with a special thematic characteristic. The choice of this term, room‑gardens, describes the intentions: it is about a sequence of spaces that attempt to maintain the familiar atmosphere of the private.



ŞANALarc – Sishane Park, Turkey

©olivve.com - Sishane Park, Turkey ©olivve.com - Sishane Park, Turkey ©olivve.com - Sishane Park, Turkey ©olivve.com - Sishane Park, Turkey ©olivve.com - Sishane Park, Turkey ©olivve.com - Sishane Park, Turkey ©olivve.com - Sishane Park, Turkey ©olivve.com - Sishane Park, Turkey ©olivve.com - Sishane Park, Turkey ©olivve.com - Sishane Park, Turkey ©olivve.com - Sishane Park, Turkey ©olivve.com - Sishane Park, Turkey Site plan - Sishane Park, Turkey Plan - Sishane Park, Turkey Sections - Sishane Park, Turkey

Context

Sishane Park is a bold shift in urban public space in central Istanbul. The park is defined by three features: the silhouette walk, the decks and the outdoor room. The pedestrian links to the bus hubs and Kasimpasa, the 1,000 capacity car park will create Sishane Park’s dynamic movement of people buzzing through the city.

Materials are selected to offer both familiar and alternative textures to the hardness of the city’s surfaces and to invite narratives into the design of the surface to engage people’s imagination of the city beyond.

Location: Istanbul, Turkey Principal design architects:  Murat Șanal, Alexis Șanal  Project architects: Begum Öner,  Cibeles Sanchez Llupart, Orkun Beydagi Project team: Merve Akdag Öner,  Hazar Arasan, Leo Pollock, Cristina Aleman Serrano Structural engineering:  YBT Yapısal Tasarım Hizmetleri  Client: Istanbul Greater Municipality and Real Estate Development Karaköy  Parking lot: 1,000 cars Site area: 5,100 sqm  Built area: 4,760 sqm  Gross floor area: 32,000 sqm   Completion: 2014  Photographs: olivve.com

Challenging to the design and clarity of circulation is the twelve‑meter difference from the upper urban entry to the lower under‑pass road edge. The design responded by creating terraces. The upper deck rises above the noise and visual pollution of the six lane road of Tarlabasi, the lower level creates a protected outdoor space connecting to the metro and the third allows for a flood of natural light and ventilation to enter the main entry parking level.

LAAC Architects & Stiefel Kramer Architecture – Eduard-Wallnöfer Platz, Austria

©Günter Richard Wett - Eduard-Wallnöfer Platz, Austria ©Günter Richard Wett - Eduard-Wallnöfer Platz, Austria ©Günter Richard Wett - Eduard-Wallnöfer Platz, Austria ©Günter Richard Wett - Eduard-Wallnöfer Platz, Austria ©Günter Richard Wett - Eduard-Wallnöfer Platz, Austria ©Günter Richard Wett - Eduard-Wallnöfer Platz, Austria Plan - Eduard-Wallnöfer Platz, Austria Concept plan - Eduard-Wallnöfer Platz, Austria

Context

The goal of the intervention was to create a contemporary urban public space that negotiates between the various con‑ tradictory conditions and constraints of the site and establish‑ es a stage for a new mélange of urban activities characterized by a wide range of diversity. The realized project consists of a 9,000 square meter concrete floor sculpture.

Eduard‑Wallnöfer‑Platz was the largest yet neglected pub‑ lic square in the centre of the city. The site nevertheless kept a symbolic significance with the four memorials positioned there. The new topography of the square offers a contemporary and transformative base for the memorials and makes them accessible – physically and regarding a new perception. The new topography sets a landscape‑like counterpart to the surroundings. Beneath many trees the floor continuously merges into seat accommodations with a terrazzo‑like pol‑ ished finish.

 Architecture offices: LAAC Architekten, Stiefel & Company Architects  Collaborators: Peter Griebel, Thomas Feuerstein Artist: Christopher Grüner  Client: Administraţia Landului Tirol – Departmentul de Construcţii / Office of the Tirol Government – The Department for Constructions  Net floor area: 9,000 sqm Competition date: March 2008 – 1st Prize Design period: June 2009 – August 2010  Implementation period: March 2010 – April 2011  Photographs: Günter Richard Wett

The sculpture group of one of the monuments is integrated into the basin of a new fountain where water runs down steps cut into a slope. The shoal fountain and the water games in front of the Landhaus provide playground for chil‑ dren and cool down the climate in summer locally.