Online exhibition – Interior Design

East Centric Awards shows projects of remarkable quality implemented in the past five years in East and Central Europe, in five categories: Residential Buildings, Public Buildings, Interior Design, Exterior Design and Regeneration.

Kois Associated Architects – Ileana Makri Store

  • Architect

    Stelios Kois

  • Location

    Athens, Greece

  • Project manager

    Antriana Voutsina

  • Design team

    Nikos Patsiaouras, Marielina Stavrou, Konstantinos Karanasos, Alexandros Economou

  • Project year

    2014

  • Photographs

    Giorgos Sfakianakis (www.gsfak.com)

Context

Our goal was go beyond the given architectural typologies of the jewelry store and create a concept store that would reflect the multifaceted aspect of the client’s creations and the ethos of her work.

Inside we created a geometrical forest in the entrance zone of the store. We worked with natural unprocessed materials – metal, glass, wood and stone – focusing on creating a dialectic relationship with the authenticity of materials that characterizes the creations of the owner and our work.

We used a grey sedimentary rock which is characterized by its inhomogeneous internal composition. Bronze was selected because of its ability to convey and transform the light and black metal with wood to give rhythm, texture and color, and to fuse the elements to a coherent whole.

On the exterior the shop window opening was subdivided into three main areas. Two stone framed windows protruding form the façade were created and the entrance door was encased between them. The first opening frames a metal glass tree with hanging exhibition cases and the store’s stone clad staircase leading to the jeweler’s workshop. The second stone rimmed opening frames an art installation. Within the art installation window smoke is released through hidden outlets and creates a controlled cloud within the window.

Zemberek Design – Vigoss R & D Workshop, Turkey

  • Location

    Güneşli, İstanbul, Turkey

  • Design Team

    Başak Emrence, Şafak Emrence, Ece Ilgın Avcı

  • Client

    Vigoss

  • Project area

    250 sqm

  • Construction year

    2014-2015

  • Photographs

    Şafak Emrence

Context

The space is designed as an R & D studio within the head‑ quarters of a textile company. The design concept was built on the physical relations among the users (R & D personnel), products, accessories, and the materials.

It was needed to design a space where flexibility of working in motion and accessing the whole volume instead of using a limited area is possible. The concept was based on the suggestion of establishing a platform where it is possible to expand the possibilities instead of using a desk that limits the size of the usable space and accessibility.

We aimed to free the actions of sitting, working while in motion, leaning, meeting, easily accessing the hangers, and observing the products from different distances and lots of them together, instead of defining the locations of the actions.
In this connection, the elevations between 0 and 80 cm were separated from each other with different area intensities, and turned into platforms for the mentioned activities without boundaries. The curvilinear form is supported by the sustainability of fluent and flexible movement. We made it easier to focus on products through a reduced palette of materials. We also provided different variations and levels of artificial and natural lighting.

AB Forum – Museum of Archeology. Permanent Exhibition, Croatia

  • Architect

    Iva Letilović, Igor Pedišić

  • Location

    Zadar, Croatia

  • Curator

    Kornelija A. Giunio

  • Collaborators

    Ante Bljajić, Domagoj Diklić, Špiro Grubišić, Nikola Mikulić

  • Client

    Ministry of Culture

  • Site Area

    500 sqm

  • Cost

    250,000 euro

  • Project year

    2007

  • Implementation year

    2014

  • Photographs

    Miljenko Bernfest

Context

The architect’s central idea was to design a display «container» with a glass membrane allowing for exhibits to receive sufficient light. The semi‑transparent glass membrane with windows arranged in a rythmic sequence also showcases the most important exhibit on display: the Roman forum.

The new concept for the permanent display did not alter the existing space nor did it interfere with already existing elements, including the dropped ceiling.

The architectural concept, i.e. the creation of «niches», builds on the curator’s thematic concept representing various aspects of daily life in ancient Zadar («Iader») and the surrounding South Liburnia (northern Dalmatia), an area where ancient Roman culture was strongly present exerting the full strength of its civilisational and political influence.

This suggests a path of movement, it defines a mise‑en‑ scene on a steel stage, guiding visitors from the introductory exhibits to a group of large statues of Roman Emperors.
Unlike the detailed path visitors follow when coming in, on their way back they follow a straight line. Looking out, they seem to be passing along a sequence of frames showing the Roman forum in situ.

Yunakov Architects – Notting Hill, Ukraine

  • Architect

    Yunakov Architects

  • Design Team

    Yunakov Ivan, Kornienko Olga, Karpov Andrey

  • Location

    Kyiv, Ukraine

  • Site Area

    170 sqm

  • Project year

    2014

  • Photographs

    Oleg Stelmah / Electraua

Context

The project was implemented in the lower part of the Kyiv city in Ukraine. It was designed as a multizone space and as a platform for creative events practically in every sphere: photo studio, intellectual entertainment, workshops, lectures, concerts, trendsetters’ debates.

The space is divided into 4 zones: the Reception area and Kitchen, the Makeup zone, Kensington Hall and Chelsea Hall. Each zone is configured in its own style yet without breaking the overall appearence and concept.
The design and image of Notting Hill combine a conceptu‑ al stance, a tribute to the Kyiv urban context, functionality and perfectionism. In the design of space we used noble materials of the highest quality; some elements received a new life thanks to an unconspicuous design and recycled ideas. The result is a collaboration of arhitects, painters, sculptors and designers.

Ruetemple – Interior for Students, Russia

  • Architect

     Ruetemple

  • Location

    Moscow, Russia

  • Design Team

    Alexander Kudimov, Daria Butahina

  • Site Area

    33 sqm

  • Project year

    2013

  • Photographs

    Alexandr Kudimov, Daria Butahina

Context

The project was designed at the request of a television show entitled «Дачный ответ» (Practical solutions for holiday house‑owners). The theme requested an interior space for 2 students – brother and sister – structured in two areas: one for studying and one for leisure.

The study area was developed as a static space, while the leisure area is dynamic – it can be reconfigured through a transformer cube. The cube consists of 3 mobile modules. According to the modules’ position, the room becomes either a living room, a leisure area, an office or bedroom with one or two beds. A net has been installed between the beams, perfect to use as bed, for relaxation, contemplating the sky or reading.

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.