Online exhibition – Regeneration

East Centric Awards shows projects of remarkable quality implemented in the past five years in East and Central Europe, in five categories: Residential Buildings, Public Buildings, Interior Design, Exterior Design and Regeneration.

Z‑LEVEL – Maina. A Traditional Rental in Mani

  • Architect

    Z‑level Architect in charge: Elena Zervoudakis

  • Location

    Mani, Peloponnese, Greece

  • Structural engineering

    Dimitris Arnellos, Mary Kazakou

  • Site Area

    150 sqm

  • Gross floor area

    900 sqm

  • Construction year

    2011

  • Photographs

    Babis Louzidis

Context

The tower‑house is located at Exo Nyfi, an abandoned traditional settlement in Eastern Mani with stone towers. The intention of the design was for a spare renovation of the tower‑house and its conversion into a holiday villa that exuded a primordial spirit of place.

The main challenges faced in the design process were how to create a dialectic relationship between the building and its historical background and how to introduce the addition to the existing building and the web of the traditional settlement.

«Maina» was designed in accordance with vernacular housing types in the listed settlements of Mani, in order to fit in with existing buildings in the village.

OFIS ARCHITECTS – Alpine Barn Apartement

  • Architect

    OFIS ARCHITECTS

  • Photographs

    Tomaz Gregoric

Context

The project converts an old barn into a loft apartment by leaving the original exterior appearance intact in contrast with creating a new internal wooden shell.

Originally the ground floor served as stable for stock and the upper level for drying and storing hay and farm equipment. The existing ramp, which leads to the wooden deck above cattle area, is kept and serves as the main entrance to the new gallery apartment. The former external storage area next to the entrance is converted into a porch overlooking the Alps. All external wooden cladding and concrete roof slates are maintained, the only interventions are the perforations into wooden parts behind internal windows and opening of the front porch.

Along the main volume, between each existing wooden structure line, the living area, dining and raised bedroom are positioned. The auxiliary spaces like wardrobe, bathrooms, sauna, fireplace and kitchen are packed inside the service box, placed on the side behind the wall created by vertical planks. A guest bedroom is created above the terrace, opened as a gallery towards the main living space. All internal shell elements (floors, walls, furniture) are made from deep‑brushed local spruce.

HERTL.ARCHITEKTEN – Garden House

  • Architect

    HERTL.ARCHITEKTEN

  • Photographs

    Walter Ebenhofer

Context

Where in the past a small square marked the medieval gateway to the old town district of Ennsdorf, the garden house stands today. Arisen from an old farmhouse which was entirely ruinous, it shapes the counterpart of the historical tollhouse.

The newbuilt garden wall follows the narrow contours of the Haratzmüllerstraße and recesses in alignment with the tollhouse’s gable. Thereby the suggestion of a larger square appears and the entrance to the garden house, which one can feel from outside as lush greens only, becomes clearly visible as a simple corner of the square.

We call it garden house because this describes the atmosphere of fusing intense green and space. The content is described by Refugium for retreating, Laboratorium for creative workshops, lectures and discussions, and Klausur for private viewings and small cultural events such as vernissages and concerts.

The old farmhouse is a ruin. The remaining outer walls create a large courtyard in which the new concrete volume is inserted. It’s a house‑in‑house concept. Two patios are linked together beneath the small house into one space.

ENOTA – Ptuj Performance Center

  • Project Title

    Renovation of Former Dominican Monastery to Ptuj Performance Center Architecture

  • Architect

    ENOTA Project

  • Team

    Dean Lah, Milan Tomac, Polona Ruparčič, Andrej Oblak, Maruša Zupančič, Alja Černe, Tjaž Bauer, Petra Ostanek, Nuša Završnik Šilec, Nebojša Vertovšek

  • Location

    Ptuj, Slovenia

  • Structural engineering

    Elea iC

  • Mechanical engineering

    Nom biro

  • Electrical systems

    Elsing

  • Client

    Ptuj Municipality

  • Site Area

    3,527 sqm

  • Project year

    2010

  • Completion year

    2013

  • Budget

    EUR 4,400,000

  • Photographs

    Miran Kambič

Context

The Dominican monastery in Ptuj boasts more than 800 years of history. The new intervention is limited exclusively to the surfaces where no new archaeological finds or conservation interventions are expected: the floor. The floor contains the full gamut of new technological functions required by the renovated congress and cultural centre.

The Dominican monastery in Ptuj boasts more than 800 years of history. The new intervention is limited exclusively to the surfaces where no new archaeological finds or conservation interventions are expected: the floor. The floor contains the full gamut of new technological functions required by the renovated congress and cultural centre.

After the structure of the added floors had been torn down, subsequent archaeological work revealed rich findings in the central section of the erstwhile Gothic church. Above this section, the new floor is consequently raised in space, acting as a spatial partition between the reconstructed Baroque church and the remains of the erstwhile Gothic building.

The path along the staircase towards the visitors’ seats is a sequence of different spatial experiences. Having taken a walk amid the archaeological finds, the first landing offers a view of the floor plan of the erstwhile Gothic building; on the second landing, one can take a close look at the newly discovered details of the Mediaeval architecture; while at the end, towards the top, the view of the entire splendour of the Baroque nave gradually opens.

A2F ARCHITECTS – Jonáš Barn

  • Architect

    Filip Nosek

  • Location

    Teplice, Czech Republik

  • Structural engineering

    Marcel Vojanec

  • Client

    Mr. & Mrs. Jonáš

  • Project Area

    living – 132 sqm; other: 36 sqm

  • Project period

    2007–2012

  • Photographs

    Ester Havlová

Context

In this project, a traditional barn is converted into a family home by adding a timber structure to the inside. The arhitect and his clients resisted the economic constraints of this project and engaged in a building experiment.

The barn consists of 60 cm thick stone walls and lacks foundations. The desire to leave the appearance mostly untouched, combined with the necessity to insulate led to the idea of a new building inside the old building (house inside a house). The old stone building becomes a rain cover and a new internal timber structure serves as wind proof insulation. The new timber construction took over the structural function from the old framework which was removed after a brief period in which both structures co‑existed. The roof now rests upon the new addition. Removed parts were returned to the building as steps in the staircase.

Grand frameless openings blur the borders of the timber building and connect the Inside, the Outside and the In‑between. The result is a house of changing views and perspectives: in, out and through.

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.